Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Ophokplicht voor alle pluimvee

Het vogelgriepvirus dat onze buurlanden al enkele maanden teistert, is op 1 februari ook in België aangetroffen. Hierdoor worden de maatregelen tegen vogelgriep versterkt. Vanaf vandaag moeten niet alleen professionele pluimveehouders alle pluimvee ophokken of afschermen, ook bij particulieren geldt nu een ophokplicht.CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100Vanaf 2 februari 2017 moeten alle pluimvee (ook loopvogels) en andere in gevangenschap gehouden vogels, zowel van professionele particuliere houders, opgehokt of afgeschermd worden om zo alle contact met wilde vogels te vermijden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van netten.


Alle verzamelingen van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels, ook de markten, worden verboden.

Preventieve maatregelen

Sinds 10 november 2016 is een periode van verhoogd risico van kracht in ons land en zijn de preventiemaatregelen tegen vogelgriep versterkt. Deze maatregelen zijn nog steeds van kracht:

  • Pluimvee van geregistreerde pluimveebedrijven moet opgehokt of afgeschermd worden om zo het contact met wilde vogels te vermijden.
  • Het voederen en het drenken van pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels moet binnen gebeuren of op een zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is.
  • Het is verboden om pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels te drenken met water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waartoe wilde vogels toegang hebben, tenzij dat water werd behandeld om eventueel aanwezige virussen te inactiveren.

Het FAVV volgt de situatie nauwgezet op. Elk verdacht sterftegeval van pluimvee of wilde vogels moet direct gemeld worden aan het FAVV, via het Call Center Vogelgriep op het nummer 0800 99 777.

Geen risico voor consumenten

Het FAVV wijst er verder op dat er geen enkel risico is voor consumenten. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

Meer info

http://www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/vogelgriep/

Geplaatst op donderdag 2 februari 2017
Meer nieuws

Reageren

U moet aangemeld zijn om reacties te plaatsen.