Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Agenda

Categorie: Vorming

Voordracht: Geroofde kunst tijdens de Nazibezetting in België

Bart Eeman is als kunsthistoricus de verantwoordelijke van de Belgische 'Cel geroofde goederen tijdens de tweede wereld-oorlog in België'. In samenwerking met binnen- en buitenlandse instellingen, de joodse gemeenschap, archiefinstellin-gen en musea kwijt hij zich van zijn taak om verdwenen kunst terug te vinden en aan de rechtmatige eigenaars terug te bezorgen.

 

Zijn uiteenzetting zal dan ook gaan over hoe de roof van kunst tijdens de Nazibezetting in België verliep en wat de rol van de huidige 'Cel geroofde goederen tijdens de tweede wereldoorlog in België' is binnen de hedendaagse problematiek rond restitutie van geroofde kunst.

Pas rond 1990 werden de oude archiefdocumenten over de geroofde kunst tijdens de Nazibezetting in België terug van onder het stof gehaald. Dit gebeurde onder druk van internationale instellingen en gerenommeerde joodse groeperingen. Volgens deze laatste moest er recht te geschieden en moest er een verbod ingesteld worden om nog langer geroofde kunst in musea op te hangen of vrij te verhandelen. De kunst die ooit toebehoorde aan de joodse slachtoffers van het Naziregime diende voortaan terug te keren naar de rechtmatige erfgenamen. Om op een dergelijke vraag een antwoord te bieden richtte de Belgische overheid bij de FOD Economie in 1997 de 'Cel geroofde goederen tijdens de tweede wereldoorlog in België' op. De zogenaamde 'Washington Principles', waarbij in 1998 in de Amerikaanse hoofdstad Washington een aantal internationale afspraken over geroofde kunst ten tijde van het Naziregime vastgelegd werden, zorgden voor het begin van een ommekeer in het algemeen beleid rond geroofde kunst.

 

OPGELET: avondlezing!

Iedereen welkom.


Datum

16-02-2017 (19.30 uur - 22.00 uur)

Uitvoerder

Bart Eeman

Prijs

HVV-leden: 4 euro / niet-leden: 5 euro

Locatie

Kasteeltje
Stationsstraat 7
9470 Denderleeuw
Contactpersoon: Dienst Cultuur

Organisatie

Humanistische Vrijzinnige Vereniging Denderleeuw
Benoît De Saedeleerstraat 38
9470 Denderleeuw
Tel.: 053 66 99 66
E-mail: info.hvvdenderleeuw@gmail.com
Website: http://www.hvv-denderleeuw.be
Contactpersoon: Marie-Thérèse De Schrijver
Meer evenementen

Routebeschrijving