Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Zwerfvuil en sluikstorten

Niemand vindt het fijn om in een straat te wonen die bezaaid is met afval. Uit onderzoek is gebleken dat zwerfvuil en sluikstorten één van de grootste bronnen van ergernis vormt voor wie er dagelijks mee te maken krijgt. Daarnaast draagt dit afval ook bij aan de verloedering van de woonomgeving en verhoogt het het onveiligheidsgevoel. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor het milieu en de hoge kostprijs die het opruimen van al dat afval met zich meebrengt. 


Daarom is de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorters een prioriteit voor het gemeentebestuur. En dat doen we best samen!

Gemeentelijke schoonmaakploegen

De gemeentelijke schoonmaakploegen vegen de straten schoon volgens een vastgelegd veegplan.

Ze worden daarbij ondersteund door een externe firma die de greppels op vaste tijdstippen machinaal reinigt.

 

Verenigingen en scholen

Ook de verenigingen doen hun duit in het zakje. Met het project Netheidsverantwoordelijken worden ze aangemoedigd om driemaal per jaar een vast traject helemaal zwerfvuilvrij te maken.

En in oktober gaan de scholen op pad om een groot deel van Denderleeuw een stuk properder te maken in het kader van het zwerfvuilproject van Ilva. 

Ook jij kan helpen!

In eerste instantie uiteraard door zelf het goede voorbeeld te geven en onze gemeente proper te houden.


En als je een sluikstort merkt of iemand ziet sluikstorten, kan je de dienst Leefomgeving van de gemeente bellen op het gratis nummer 0800 90 665. 


Daarnaast kan je ook deelnemen aan onze actiedagen tegen zwerfvuil. Samen steken we de handen uit de mouwen onder het motto "opgeruimd st(r)aat netjes". Meer info over de actiedagen vind je tijdig in het gemeentelijk infoblad of op deze website. 

De vervuiler betaalt!

Vervuilers worden ook effectief bestraft. Wie betrapt wordt op sluikstorten, mag diep in de buidel tasten: elk sluikstort wordt beboet met minimaal 375 euro per m³ (bekijk hier het bijhorende belastingreglement). 

 

-->   Lees ook onze brochure over het GAS-reglement 'Graag Aangenaam Samenleven'. 


Overlastcartoon d'Auwe - netheid zwerfvuil (Large).jpg